Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Trezoreria Statului evalueaza oportunitatea introducerii unor noi criterii de calificare pentru Prima Casa

Publicat pe: 11/27/2017 9:04:00 AM de catre Dragos Popa
Trezoreria Statului, prin reprezentantul sau Stefan Nanu, avand functia de Director General, considera ca pe viitor programul Prima Casa ar trebui sa se adreseze in principal persoanelor cu venituri reduse (respectiv cel mult medii), acestea din urma putand sa devina un criteriu de selectie al beneficiarilor programului, dar nu mai devreme de 2019.

In conditiile in care Prima Casa domina in mod evident piata de credite ipotecare acordate catre populatie, iar in aceeasi masura plafonul bugetat pentru acest program este in scadere, Trezoreria Statului opineaza: "nu este atributul statului sa domine o piata care altfel are cerere si oferta semnificativa, deci ar trebui sa functioneze fara interventia statului."

Conform profit.ro din cele 21 de miliarde de lei - valoarea totala a creditelor acordate populatiei in 2016 - mai mult de jumatate din valoare reprezinta creditele ipotecare, din care peste 65% dintre acestea au fost derulate prin programul Prima Casa. 


Anul trecut, programul Prima Casa a avut un plafon de aproape 3 miliarde de lei, care a scazut in 2017 la 2.5 miliarde. Bugetul alocat acestui program va fi tot mai mic, explicandu-se astfel si intentia de a introduce criterii de selectie. Anul viitor, Prima Casa va avea un plafon de doar 2 miliarde de lei, iar in 2021 programul va ajunge la numai 1.5 miliarde de lei.

O prima schimbare semnificativa adusa programului s-a produs inca de anul acesta, cand s-a introdus cerinta de garantare cu 50% pentru achizitia unei locuinte noi si, respectiv, de 40% pentru restul de locuinte. 

Anuntul facut de reprezentatul Trezoreriei Statului a fost facut in cadrul unei dezbateri pe teme imobiliare.  In orice caz, eventuala modificare cu caracter social legata de veniturile beneficiarilor programului Prima Casa ar putea sa se aplice nu mai devreme de 2019. Aceasta pentru ca, in prezent, Trezoreria Statului deja elaboreaza plafonul pentru 2018, iar pentru introducerea de noi criterii sunt necesare analize si consultari suplimentare.

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri