Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Tendinte imobiliare care ne pot influenta deciziile

Publicat pe: 12/5/2017 12:33:00 AM de catre Dragos Popa
Daca te intereseaza sa faci un credit, este firesc sa vrei sa fii la curent cu tendintele imobiliare. Chiar daca este dificil de determinat momentul de varf sau de minim al unei piete, informarea este baza unei educatii...

Raportul intocmit de analistii de la imobiliare.ro pentru trimestrul 2 din 2017 avertiza o tendinta generala de crestere cu 5.1% a preturilor de tranzactionare si de 13% a pretentiilor proprietarilor fata de aceeasi perioada a anului 2016.

In trimestrul 3, aceiasi analisti mentioneaza o tendinta de scadere de 1.1% a preturilor solicitate in Bucuresti fata de trimestrul anterior, in timp ce in restul tarii preturile se mentin constante cu datele inregistrate in trimestrul 2 din 2017.

Ca reper, raportul din trimestrul 2 indica valori maxime de tranzactionare pentru Bucuresti (1240 euro/mp, in crestere cu 12.9% fata de acelasi trimestru din 2016) si Cluj-Napoca (cu 1330 euro/mp,in crestere cu 11.7% fata de acelasi trimestru din 2016).

Desigur raportat la anul de gratie 2008, moment in care piata imobiliara a atins un prag maxim, in Bucuresti se inregistreaza in prezent un pret mediu de 1230 euro/mp, cu aproape 40% mai putin decat acum 9 ani! De altfel, dintre toate orasele, capitala a recuperat cel mai putin.

Tendinta de diminuare a pretentiilor vanzatorilor de apartamente din Bucuresti poate fi pusa atat pe seama epuizarii fondurilor Prima Casa, cat si pe seama cresterii dobanzilor la credite. 

Un alt aspect care nu poate fi ignorat este cel legat de tendinta in scadere a constructiilor de locuinte. In trimestru 1 din 2017, constructiile de locuinte au scazut cu 13% fata de  trimestrul 2 din 2016. In aceeasi perioada, au fost date in folosinta 10.084 locuinte, in scadere cu 1.506 locuinte, fata de trimestrul 2 din 2016. 

Aceasta poate fi corelata si cu preferintele pentru locuinte noi vs vechi: astfel, in orase precum Timisoara, Constanta, Brasov cererea este mai mare pentru locuinte vechi, in vreme ce cumparatorii din Bucuresti, Cluj-Napoca sau Iasi prefera proprietatile noi.

Interesant de notat, de asemenea, este faptul ca se tot negociaza mai putin (in principiu, aceasta indicand o presiune pe pret) la nivel national marja de negociere ajunge la sub 4%, exceptie facand Cluj-Napoca, unde se inregistreaza o tendinta de crestere nu doar a preturilor, ci si a marjei de negociere.

In concluzie: chiar daca tendinta generala este de crestere a preturilor, in prezent Bucurestiul inregistreaza o usoara diminuare, in timp ce in restul tarii preturile se mentin. Stai de vorba cu brokerii nostri financiari care te vor ajuta sa iei pulsul pietei imobiliare si al produselor de creditare

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri