Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Doar un judecator poate declansa executarea silita

Publicat pe: 2/9/2016 8:39:00 PM de catre Dragos Popa

Incuviintarea executarii silite reprezinta prima etapa esentiala din intreaga procedura care vizeaza posibilitatea creditorului de a recurge la executarea silita a debitorului, in situatia in care acesta din urma nu isi mai poate onora plata datoriilor.

 

Incepand cu 2014 si pana recent, creditorii (in speta,bancile comerciale) puteau initia executarea silita apeland un executor agreat. Procesul era simplu si rapid si avea un termen de rezolvare de maxim 5 zile.

 

Din 2016 se revine la sistemul consacrat prin Codul de procedura civila si procedura utilizata premergator Legii 138/2014. Creditorii vor trebui sa urmeze o decizie judecatoresca prin care sa se permita declansarea executarii silite. Se repun astfel in acord dispozitiile Codului de procedura civila cu Constitutia Romaniei.

 

Chiar daca va avea un usor efect de temporizare, decizia de a suspenda dreptul initiere a executarii silite fara control judecatoresc este justificata de obiectivul care vizeaza respectarea exigentelor dreptului cetatenilor la un proces echitabil. Doar o instanta judecatoreasca – independenta si impartiala – garanteaza respectarea acestui drept. Astfel, incuviintarea executarii silite nu va mai putea – din acest moment – sa fie delegata unui executor judecatoresc, cel din urma neconstituind autoritate judecatoreasca.

 

Aceasta schimbare constituie o veste buna pentru cei aflati in dificultate si care riscau sa fie executati silit pentru neplata datoriilor si care astfel vor avea certitudinea ca vor beneficia de o instanta de judecata si un proces corect.


Dragos Popa - consultantul tau financiar

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri