Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Cota de 0% TVA la achizitia de imobile

Publicat pe: 2/27/2017 6:05:00 PM de catre Dragos Popa

Reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru categoria imobilelelor si locuintelor sociale pare ca va deveni cat de curand o realitate. Initiativa a fost inclusa in programul partidului de guvernare cu termen de realizare luna martie a anului 2017, iar pentru sustinerea aceasteia s-a inaintat recent un proiect de lege.


Subiectul reducerii cotei de TVA la zero pare sa fie unul extrem de disputat in mass-media. Cele mai dezbatute aspecte sunt cele legate de masura in care aplicarea unei cote de 0% TVA este sau nu una conforma cu normele europene, dar mai ales de efectele probabile pe care le avea aplicarea unei cote de 0% TVA pentru anumite produse imobiliare.


In aceasta faza, din pacate, se cunosc destul de putine detalii legate de conditiile in care aceasta cota de TVA de zero la suta se va aplica. In prezent, in Romania, exista deja o cota redusa de TVA de 5% pentru locuintele sociale. De aceasta cota de 5% se poate beneficia doar o singura data in viata, in conditiile in care valoarea locuintei achizitionate se inscrie intr-un plafon valoric de circa 100.000 euro si locuinta are o suprafata de maxim 120 mp. Este de asteptat ca proiectul de lege care vizeaza reducerea cotei de TVA la 0% sa includa aceleasi conditionari si plafoane care reglemeneteaza in prezent cota de TVA de 5%.


In ceea ce priveste efectele imediate si rezultatele implicite ale noii legi - in situatia in care aceasta se va concretiza - in ce masura scaderea cotei de TVA va duce la scaderea pretului de vanzare, daca aceasta scadere va ajuta sau nu la cresterea pietei de constructii imobiliare sau daca va influenta cresterea numarului de tranzactii imobiliare - toate aceste dezbateri au in acest moment o doza usor speculativa.  


Cert este ca, in acest moment, legislativul are un proiect pe rol, iar rezultatele si efectele vor aparea in cea de-a doua parte a anului 2017. In cazul proiectul se va transforma in lege, din punct de vedere al beneficiarului si al produselor de creditare proiectul de lege nu pare sa aiba o influenta semnificativa (in varianta ideala, ar insemna o mica scadere a pretului final de vanzare) si - in nici un caz - o influenta negativa.

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri