Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Parlamentul a dat unda verde legii darii in plata

Publicat pe: 4/15/2016 10:03:00 PM de catre Dragos Popa

Cu 207 voturi pentru, doar un vot importriva si o abtinere, legea darii in plata a trecut de Parlament si doar o decizie a Curtii Constitutionale mai poate interveni pentru a opri promulgarea legii.

Legat de mult discutata lege a darii in plata, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, este de parere ca desi  a iscat multiple argumentatii  pro si contra si chiar si  dispute,  legea nu are nici pe departe un caracter atat de social pe cat s-a intentionat: "Am vazut ca a trecut de votul Camerei darea in plata. S-a tinut cont de anumite aspecte pe care si Guvernul le solicita pentru instaurarea si clarificarea caracterului social al acestui proiect de lege. Acesta a fost obiectivul principal al Guvernului, vorbim de programul "Prima Casa", care trebuie sa fie eliminat, si instaurarea unui plafon. Mai avem si alte conditii. Din pacate, nu are un caracter social atat de pronuntat cat ar fi dorit Guvernul si raman anumite rezerve legate de retroactivitate, rezerve pe care le exprimase si CSM, si Ministerul Justitiei. E un proiect care a trecut de Camera, nu avem o alta pozitie în acest moment legat de legea respectiva"

In vreme ce Purtatorul de cuvant al Guvernului nu a avut nimic de declarat in privinta posibilitatii Guvernului de a sesiza Curtea Constiturionala, Asociatia Romana a Bancilor isi mentine opinia ca odata pusa in aplicare legea va avea un impact categoric negativ asupra stabilitatii financiare: “Comunitatea bancara ramane la aceeasi parere conform careia legea darii in plata va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare, asa cum pentru prima oara s-a considerat de catre Banca Nationala a Romaniei in sensul identificarii unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar bancar."

Asociatia sustine ca legea contine elemente neconstitutionale si de hazard moral si cere verificarea constitutionalitatii legii. In acest moment insa, un astfel de act de verificare a constitutionalitii se poate face doar la Curtea Constitutionala a Romaniei. Avocatul Poporului, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Presedintele Romaniei sunt institutiile care mai pot interveni in acest punct.

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri