Meniu
0743 932 472
sau
Contacteaza-ne online

Darea in plata: sens unic sau drum infundat?

Publicat pe: 4/29/2016 12:45:00 PM de catre Dragos Popa

Ieri seara, legea darii in plata a fost publicata in Monitorul Oficial! Practic, mai sunt 15 zile dupa care debitorii care vor sa denunte unilateral un credit pe motive de incapacitate de plata si vor putea face o notificare catre banca in acest sens.

 

Deputatii au stabilit ca legea privind darea in plata nu se va aplica programului Prima Casa si au majorat plafonul creditelor de la 150.000 la 250.000 de euro si au mai stabilit si faptul ca legea se aplica si celor care se afla la acest moment in proces de executare silita.

 

Initiatorii legii sunt de parere ca  bancile nu au nici o intentie de a se transforma in agentii imobiliare, iar in cele mai multe cazuri nici debitorii nu vor de fapt sa renunte la casa, deci intr-o prima etapa vor urma negocieri: "Dupa aceasta notificare va urma firesc o perioda de negociere cu banca, perioada în care banca ar putea recurge la reducerea soldului, sper eu, pentru ca imprumutatul isi doreste sa aiba o locuinta totusi", opinieaza deputatul Daniel Zamfir.

 

Negocierile nu sunt insa o noutate pentru banci. Mai putin optimiste, bancile atrag atentia ca pana acum s-au negociat si s-au restructurat zeci, sute, mii de credite aflate in derulare...mai exact, 10000 de credite, in fiecare an! "In fiecare an sunt restructurate circa 10.000 de credite pe total sistem bancar, fie ca sunt acordate perioade de gratie de unul sau chiar doi ani, reducerea marjei de risc, a comisioanelor, dar a soldului creditului nu cred ca se va putea. Reducerea soldului creditului ar introduce un hazard moral, pentru ca oamenii sunt totdeauna amatori de chilipiruri, nu-i asa? Reducerea soldului i-ar face pe toti sa vina sa isi dea casa in plata si sa isi reduca astfel creditul" afirma spune Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Bank.

 

Legea darii in plata pare sa intre in vigoare cu un 'deficit de imagine': neputand fi confundata cu o negociere (in nici un caz reducere a soldului!) bancile sunt determinate sa faca o contestare la Curtea Constitutionala a Romaniei pentru fiecare notificare de dare in plata, mizand pe faptul ca in cazul in care primele cazuri vor fi declarate neconstitutionale, practic legea va deveni inoperabila.

Noi iti gasim solutie de creditare!

Servicii financiare 100% gratuite

Eusor Consulting ne-a ajutat pe mine si pe sotul meu sa obtinem un imprumut pentru casa noastră. Am avut multe discutii despre acest subiect, dar ei au reusit sa ne arate cea mai buna oferta in acel moment. De aceea ii apreciem foarte mult si suntem increzatori ca vor ajuta si alte persoane.

Raluca A. (European Trademarks and Designs Attorney)

» Vezi mai multe pareri